GP Kees Winkelman 7117 LR 1600

Nieuws

Uitspraak over de nieuwe cumulatiegrond uit de Wet arbeidsmarkt in balans

dinsdag 31 maart 2020 |

Door de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) is er sinds 1 januari 2020 een nieuwe ontslaggrond bijgekomen, de zogenaamde cumulatiegrond of i-grond. Recent heeft een kantonrechter voor het eerst geoordeeld over een ontbindingsverzoek waarin onder meer de cumulatiegrond werd aangevoerd. Hoewel deze zaak niet in het onderwijs speelde, is het wel van belang voor werkgevers in het onderwijs. De cumulatiegrond geldt namelijk ook voor werkgevers in het onderwijs.

Voor 1 januari 2020 kon een werkgever enkel een arbeidsovereenkomst via de kantonrechter ontbinden als aan alle vereisten van een ontslaggrond was voldaan. Meerdere ontslaggronden (waarvan niet aan alle vereisten is voldaan) konden niet worden gecombineerd. Vanaf 1 januari 2020 kan dit wel. Dit wordt de cumulatiegrond genoemd en staat vermeld in artikel 7:669 lid 3 sub i Burgerlijk Wetboek.

In de zaak die speelde, wilde de werkgever vanwege diverse redenen dat de arbeidsovereenkomst ontbonden zou worden. Volgens de werkgever was er sprake van ernstig verwijtbaar handelen (de e-grond), disfunctioneren (d-grond) en een verstoorde arbeidsverhouding (g-grond). Ook heeft de werkgever de cumulatiegrond aangevoerd. Volgens de kantonrechter was er van de aangevoerde gronden geen sprake. Tevens kon een verzoek op grond van de cumulatiegrond niet gerechtvaardigd worden. Dit omdat de werkgever deze grond niet afzonderlijk had toegelicht. Naar de mening van de kantonrechter is het niet zijn taak om, als de cumulatiegrond niet zelfstandig wordt toegelicht, de omstandigheden die zijn aangevoerd voor de afzonderlijke ontslaggronden zelf te verzamelen en te beoordelen. Hieraan voegt de kantonrechter toe dat ook geen sprake was van een bijna voldragen ontslaggrond. De arbeidsovereenkomst is daarom niet ontbonden.

Dit is de eerste uitspraak over de nieuwe cumulatiegrond. Uit toekomstige zaken zal moeten blijken of andere rechters deze lijn gaan volgen.

Zie de volledige tekst van de uitspraak op de website van De Rechtspraak.