Als school wil je dat je werknemers duurzaam inzetbaar zijn en met plezier, bevlogenheid en bovenal in goede gezondheid aan het werk zijn. Maar in sommige gevallen kan de invloed van een levensgebeurtenis in het privéleven zo groot zijn, dat het de inzetbaarheid op het werk beïnvloedt. Als dat voor komt is het belangrijk dat de medewerker en de leidinggevende in gesprek gaan over wat de medewerker nodig heeft en wat het team en de organisatie de medewerker kunnen bieden. Onderling bespreekbaar maken wat er speelt en samen kijken of ondersteuning of aanpassingen in het werk of de omgeving nodig zijn, kan onnodige uitval voorkomen.
Daarvoor is het belangrijk dat leidinggevenden een veilige sfeer creëren waarin het prettig is om zaken met elkaar te delen. En waarin het ‘natuurlijk’ voelt om af en toe te informeren hoe het thuis gaat. Een medewerker kan dan makkelijker aangeven dat het even niet lekker loopt en vragen ‘Wil je met me meedenken? Ik kom er niet uit.’ Samen kan je dan naar een werkbare oplossing zoeken.
Dit dossier bevat informatie over een aantal ingrijpende levensgebeurtenissen en de gevolgen voor het werk. Daarnaast gaan we in op mogelijkheden voor ondersteuning en verwijzen we naar praktische handreikingen en meer informatie.
In de Gesprekswijzer (deze wordt binnenkort gepubliceerd) vinden leidinggevenden en medewerkers aanknopingspunten om een zo goed mogelijk gesprek te voeren dat past bij de levensgebeurtenis van de werknemer.
Op de volgende pagina’s vindt u meer informatie over de onderstaande levensgebeurtenissen:
De handreiking bevat praktische tips en informatie voor werkgevers en werknemers om de overgang op de werkvloer te herkennen, te bespreken en ermee om te gaan.