Samenwerking in Noord-Holland
Kop van Noord-Holland
In de kop van Noord-Holland is het Platform Noord-Holland-Noord actief. Binnen dit Platform hebben alle besturen van scholen voor voortgezet onderwijs in Noord-Holland-Noord en de lerarenopleidingen zich verenigd. Ze werken aan gezamenlijke activiteiten voor het boeien, binden, opleiden en aantrekken van personeel, aan activiteiten om de werkdruk te verminderen en de ontwikkeling van een moderne arbeidsorganisatie. Investeren in mensen is hierbij van groot belang. De vo-besturen vormen samen het bestuurlijk samenwerkingsverband de 'TOP-groep' waarbij o.a. een gezamenlijk P&O-netwerk actief is. Op de website van het Platform Onderwijsarbeidsmarkt VO Noord-Holland Noord kunt u lezen welke activiteiten de besturen gezamenlijk ontplooien.
Stappeninhetonderwijs.nl is het (digitale) informatieloket voor iedereen met ambitie in het onderwijs in regio Noord-Holland-Noord. Door middel van praktische informatie, een agenda voor cursussen en trainingen en ervaringsverhalen helpt Stappen in het Onderwijs (aankomende) docenten met het waarmaken van hun ambitie in het onderwijs.
In Noord-Holland-Noord wordt nauw samengewerkt in een regionaal onderwijsloket:
De schoolbesturen in de regio hebben een eigen plan van aanpak Regionale Aanpak Personeelstekort (RAP) opgesteld en hiervoor subsidie ontvangen vanuit het ministerie van OCW. Bekijk de deelnemende schoolbesturen en een korte beschrijving van de inhoud het plan.
Lees hier het RAP-programma 2021-2022.
Opleidingsscholen In de kop van Noord Holland zijn twee opleidingsscholen actief.
De Academische Opleidingsschool Noord-Holland West (AONHW) en de Regionale academische Opleidingsschool West-Friesland (ROWF) waarbij nagenoeg alle vo-besturen uit Noord-Holland Noord aangesloten zijn en samengewerkt wordt met alle opleidingsinstituten in de regio. Beide opleidingsscholen hebben de 'lead' in de ontwikkeling en activiteiten van de Regionale Aanpak Personeelstekort (RAP).
Groot Amsterdam
De zeven vo-besturen in de regio Amstelveen, De Ronde Venen, Aalsmeer, Uithoorn en Haarlemmermeer zijn samen aan de slag met de aanpak van het personeelstekort. Zij werken daarbij nauw samen met de arbeidsmarktregio Zuid Kennemerland en IJmond. De samenwerkende schoolbesturen in de regio hebben een plan opgesteld voor de Regionale Aanpak Personeelstekort (RAP) waarbij ze met name inzetten op voorlichting, werving, begeleiding en behoud van nieuwe leerkrachten. Bekijk de deelnemende schoolbesturen en een korte beschrijving van de inhoud het plan.
In de regio zijn twee opleidingsscholen actief:
Gooi en Vechtstreek
De besturen in de regio Gooi en Vechtstreek werken samen om het verwachte kwalitatieve tekort het hoofd te bieden. Zij maken allen deel uit van Qinas, het samenwerkingsverband voor passend onderwijs. Daarnaast treffen de besturen elkaar per kwartaal in een leerkring ('de kring') waar interscholair èn bovenbestuurlijk overleg plaatsvindt. Zij werken ook samen in het project Sterk Techniek.
Sinds de RAL-samenwerking is ook de samenwerking op arbeidsmarktvraagstukken op gang gekomen. Samen met het po en mbo is er een gezamenlijk onderwijsloket Leraar in het Gooi.
De schoolbesturen in de regio hebben een eigen plan van aanpak Regionale Aanpak Personeelstekort (RAP) opgesteld en hiervoor subsidie ontvangen vanuit het ministerie van OCW. Bekijk de deelnemende schoolbesturen en een korte beschrijving van de inhoud het plan. Ze zetten in op:
Zaanstreek en Waterland
In de Opleidingsschool Zaanstreek Waterland werken sinds vier jaar 14 vo-scholen samen met Orthopedagogisch Centrum Saenstroom, Hogeschool van Amsterdam, Universiteit van Amsterdam, Breitner Academy en InHolland.
De schoolbesturen in de regio zijn nu ook de samenwerking aangegaan rondom de Regionale Aanpak Personeelstekort (RAP). Bekijk de deelnemende schoolbesturen en een korte beschrijving van de inhoud het plan. Hun activiteiten spitsen zich toe op:
Welkominhetonderwijs.nl is hèt informatiepunt voor werken in het onderwijs in Zaanstreek- Waterland.
Zuid Kennemerland en IJmond (voormalige knelpuntenregioNoord-Holland-Zuid)
De afgelopen jaren is er in de regio onder de noemer 'Binden aan de regio' o.a. samengewerkt op het gebied van maatwerk lerarenopleidingen, educatieve coassistenten (+), duurzame inzet van ICT voor het delen en opslaan van lessen en duurzaam strategisch vitaliteitsbeleid (Lees ook het praktijkverhaal Verbinding zoeken met de vitaliteitscan).
Alle besturen van scholen voor voortgezet onderwijs in de gemeenten Bloemendaal, Haarlem, Heemstede, Velsen en Zandvoort (Zuid Kennemerland) hebben gezamenlijk een aanvraag Regionale Aanpak Personeelstekort (RAP) ingediend voor de aanpak van het lerarentekort (Haarlem e.o.). Bekijk de deelnemende schoolbesturen en een korte beschrijving van de inhoud het plan. Er zal nauwe samenwerking gezocht worden met de arbeidsmarktregio Groot Amsterdam. De activiteiten binnen het plan van aanpak zijn op elkaar afgestemd. Ze gaan met name inzetten op voorlichting, werving, begeleiding en behoud van nieuwe leerkrachten, o.a. via de website Talent als Docent.
Opleidingsscholen
De betrokken scholen en opleidingsinstituten vormen al een partnerschap met elkaar binnen de Regionale Opleidingsschool Amstelland (ROSA) of binnen opleidingsschool H2O, de opleidingsschool van Dunamare Onderwijsgroep.
Regionaal Besturenoverleg Onderwijs Zuid Kennemerland
Het Regionaal Besturenoverleg Onderwijs Zuid-Kennemerland is opgericht om tegemoet te komen aan de toenemende behoefte aan afstemming en besluitvorming op regionaal niveau. Binnen dit overleg wordt o.a. vormgegeven aan een Regionaal Educatieve Agenda (REA).
Gezamenlijke aanpak (toekomstige) leerlingendaling
Om een zo divers mogelijk onderwijsaanbod te kunnen (blijven) bieden, werken schoolbesturen uit verschillende gemeenten samen aan een gezamenlijke aanpak voor de toekomstige leerlingendaling. Hiervoor hebben de schoolbesturen de IML subsidie aangevraagd.
Bekijk de samenvatting van de IML-plannen van uw regio >>
Metropoolregio Amsterdam
Eind mei 2022 is een landelijk dekkend netwerk gerealiseerd waarbij alle lerarenopleidingen van de hogescholen en universiteiten zijn aangesloten in zeven regionale allianties en twee landelijke allianties. De landelijke allianties (de Groene Educatieve Alliantie en de Educatieve Levensbeschouwelijke Alliantie) sluiten aan bij de regionale alliantie. In de regio Amsterdam is dat de Metropoolregio Amsterdam (ALMA). De lerarenopleidingen van de hogescholen en universiteiten bundelen in deze alliantie hun krachten om de opleidingen aantrekkelijker te maken en zo meer leraren op te leiden.
Tip: Kennis- en inspiratiebundel: De regionale aanpak van personeelstekorten
Ontdek hoe regionale samenwerking in de afgelopen jaren heeft bijgedragen aan het aanpakken van de personeelstekorten in het voortgezet onderwijs. In de publicatie ‘De regionale aanpak van personeelstekorten’ kijken we terug op een uitgebreide selectie van succesvolle activiteiten binnen de RAP-regio’s en bieden we u kennis en praktijkvoorbeelden over de aanpak bij het werven, matchen, opleiden en professionaliseren van onderwijspersoneel.