GP Kees Winkelman 7527 LR 1600

Gezondheidsrisico's KANS

Klachten aan Arm, Nek of Schouder (KANS) is een verzamelnaam voor lichamelijke klachten die ontstaan door repeterende bewegingen. Het gaat om pijnklachten, tintelingen, doofheid en krachtverlies, vooral in nek, schouders, armen, polsen en handen. Vaak wordt het veroorzaakt door onvoldoende doorbloeding van de spieren van de schoudergordel, armen en handen. Het gaat hierbij vaak om chronische pijn.
De veelgebruikte term voor deze klachten, RSI (repetitive strain injury), dekt niet helemaal de lading omdat de klachten niet alleen ontstaan door kort cyclisch repeterend werk, maar vooral door een verkeerde of verkrampte houding, eventueel versterkt door mentale spanningen als
stress. Belasting bij beeldschermwerk Beeldschermwerk kenmerkt zich door een aantal vormen van belasting die gemakkelijk kunnen leiden tot gezondheidsklachten:
  • Beeldschermwerk wordt meestal zittend uitgevoerd (statische belasting).
  • De bewegingen met hoofd, armen en handen zijn minimaal als de beeldschermwerker met tien vingers typt (statische belasting).
  • Bij een werkhouding waarbij de vingers boven de polsen uitkomen is (vanwege de dynamiek van de vingers) irritatie mogelijk van de peesscheden in het polsgewricht (carpaaltunnelsyndroom).
  • De oogleden blijken bij intensief beeldschermwerk nauwelijks te knipperen, waardoor de oogbol te droog wordt en oogvermoeidheid kan optreden. Vooral wanneer de relatieve luchtvochtigheid laag is.
  • Beeldschermwerk stelt tamelijk hoge eisen aan de interactie tijdens het invoeren en uitlezen van gegevens. Soms vinden er ook volkomen onverklaarbare veranderingen plaats op het beeldscherm, waardoor verwarring en zelfs een hopeloos gevoel kan ontstaan.
  • Bepalend is ook de beeldschermindeling, de grootte van de symbolen en het gebruik van kleur in de informatie.
  • Tot slot is de omgeving van belang bij beeldschermwerk. Zo kunnen spiegelende, stoffige of te kleine beeldschermen leiden tot gezondheidsklachten.

Test
Loopt u risico op lichamelijke klachten door het werk? Vul de Checklist Fysieke Belasting van TNO in. De uitkomsten geven inzicht in de risico's. De Checklist BAS (Beter achter je schermen) van TNO richt zich speciaal op beeldschermwerk. Voor beide checklists is (gratis) registratie voor gebruik nodig.

Op het Arboportaal vindt u Tips en inspiratie voor meer beweging tijdens het werk.