Veilig en vitaal werken

Veiligheid in vak- en praktijklokalen

Inleiding

'Als het gaat om veiligheid en gezondheid is de verleiding groot om terug te vallen op de regels. Maar met gedachteloos toepassen van de regels worden arbeidsomstandigheden niet veiliger of gezonder', zegt Rick van Workum, programmaleider Veilig, gezond & vitaal werken bij Voion. ‘Zelf blijven nadenken en je oordeel vormen blijft belangrijk.' (lees het volledige artikel).
 Voion wil scholen hierin graag ondersteunen. Dit doen we onder meer door:

Verder vindt u op dit gedeelte van de site antwoorden op relevante vragen over veiligheid in praktijklokalen:

Heeft u nog vragen of opmerkingen over veilig werken in vak- en praktijklokalen? Laat het dan weten
                                                                         

Instrumenten

 • Arbocatalogus-VO

  De site met de arbonormen voor het voortgezet onderwijs, gezamenlijk vastgelegd door sociale partners.

 • Arboscan VO

  De Arboscan-VO is het branche-erkende RI&E-instrument voor het voortgezet onderwijs. Scholen kunnen met de Arboscan-VO gemakkelijk zelf hun arborisico’s inventariseren en analyseren en daarop hun arbobeleid afstemmen en uitvoeren.

 • Handreiking Arbobeleid(splan)

  Een leidraad voor hoe scholen de zorg voor veilige- en gezonde arbeidsomstandigheden kunnen organiseren.

 • Kwaliteitskader Huisvesting PO-VO

  Het Kwaliteitskader Huisvesting helpt u op weg met een reeks eenduidige en praktisch toepasbare kwaliteitscriteria voor onderwijsgebouwen.

 • Veilige praktijklokalen

  Voion heeft in samenwerking met de diverse platforms in het vo/vmbo websites ontwikkeld die toegang bieden tot instructiekaarten, checklists en informatie die van belang zijn voor de veiligheid in praktijklokalen

 • Veiligpracticum.nl

  Wilt u veilig werken in een praktijklokaal?

 • VO-signalen

  Overzichtspagina met VO-signalen uitgebracht door Voion. Een VO-signaal geeft informatie en advies over een specifiek onderwerp m.b.t. veilig en vitaal werken in het voortgezet onderwijs.

Inspiratie

 • Docenten BWI ontwikkelen nieuwe richtlijn voor hun praktijklokaal

  Scholen stelden aan het Platform BWI steeds vaker de vraag 'Wat is een verantwoord aantal leerlingen in het praktijklokaal'? Het Platform BWI, BWI-docenten en Voion stelden een landelijke richtlijn op. Dit artikel is gepubliceerd in het magazine Van12tot18, september 2022.

 • Nooit meer wakker liggen over de veiligheid in jouw praktijklokaal

  Aandacht voor veiligheid groeit de laatste jaren. Maar hoe weet je of jouw praktijklokaal aan alle veiligheidseisen voldoet? Dit artikel is gepubliceerd in het magazine Van12tot18, dec. 2021.

 • Een papieren RI&E is niet voldoende

  In een praktijklokaal geeft een ervaren docent een demonstratie aan een student. Hij houdt daarbij geen rekening met de veiligheidsinstructies en draagt geen persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM). Een RI&E op papier is niet genoeg. Arbo-online, januari 2021.

 • Een opgeruimde werkplek voorkomt ongelukken

  Docenten en leerlingen moeten veilig werken in praktijk- en technieklokalen. Toch kan een ongeluk gebeuren, want ‘100% veilig’ bestaat niet. Maar er is veel wat scholen en docenten kunnen doen om het risico zo klein mogelijk te maken.

 • SOML neemt cursusaanbod sociale en fysieke veiligheid in eigen hand

  Sinds 2016 organiseert SOML cursussen voor sociale en fysieke veiligheid intern. Dat biedt verschillende voordelen.

 • Ongeluk dwingt tot betere communicatie

  SG Panta Rhei had duidelijke regels om veilig te werken in praktijklokalen. Ondanks dat, gebeurde er een ongeluk. Veiligheidscoördinator Hans Viskil vertelt over hoe dit kon gebeuren, het proces na zo’n ongeluk en hoe direct de regels zijn aangescherpt.

 • Cyclisch werken aan veiligheid

  De cirkel van plan-do-check-act geeft continuïteit aan het veiligheidsbeleid op het Stanislas College.

 • Helder zijn over de mores op school

  Een van de ankers voor veiligheid binnen CSG Calvijn in Rotterdam is duidelijk zijn over de gedragsregels en elkaar daar consequent op aanspreken.

Onderzoeken