Voion verzamelde voor u verschillende voorbeelden uit de praktijk:
Van uren tellen naar een gebalanceerd taakbeleid Hoe kunnen de niet-lesgevende taken van docenten beter worden ingevuld zodat daar minder energie weglekt? Docenten Haarlem College ‘shoppen’ hun taken op een activiteitenmarkt.
Sociale veiligheid op school, ook voor medewerkers Een van de belangrijke taken van medewerkers in het voortgezet onderwijs is het bieden van een veilige leeromgeving aan leerlingen. Daarvoor hebben de medewerkers zelf ook een veilige werkomgeving nodig.
Quadraam Scholengroep benut convenant op een duurzame manier Quadraam heeft besloten om het bedrag uit het convenant ‘Aanpak lerarentekorten en werkdrukverlichting’ beleidsrijk door te sluizen naar de scholen om zo met incidentele middelen een structureel resultaat te behalen.
Dr. Mollercollege zet oud-leerlingen in als surveillant In het convenant ‘Aanpak lerarentekorten en werkdrukverlichting’ zijn tijdelijke middelen beschikbaar gesteld aan scholen voor maatregelen tegen tekorten en werkdruk.
Een welzijnsonderzoek voor iedereen Scholengroep Over- en Midden-Betuwe ging samen met de GMR in gesprek over wat ze wilden bereiken met het welzijnsonderzoek.
Begeleidingstraject voor jonge docenten levert grote leercurve op Als school kan je nooit helemaal de werkdruk wegnemen, maar je kunt er wel voor zorgen dat je de druk voor docenten vermindert. Op het Marnix worden nieuwe jonge docenten in het eerste half jaar vrijgesteld van taken buiten het lesgeven.
Eigen werkplezier vergroten Interconfessionele Scholengroep ISW in ’s-Gravenzande ging aan de slag met Voortgezet Werkplezier en merkte dat met praktische technieken en veel aandacht voor het positieve docenten hun werkplezier hervinden.
Goede zorg voor medewerkers meten Naast een goede werkhouding en goede veiligheidsmaatregelen is psychosociale arbeidsbelasting (PSA) een belangrijk thema binnen het onderwijs.