Veilig en vitaal werken
Een veilige werk- en leeromgeving is een basisvoorwaarde voor goed onderwijs. Scholen hebben dan ook veel aandacht voor het realiseren van een veilig schoolklimaat. Daarbij is het belangrijk aandacht te hebben voor leerlingen/ouders én werknemers. Het kan immers misgaan tussen leerlingen onderling, maar ook tussen leerlingen/ouders en werknemers en tussen werknemers onderling. En de gevolgen kunnen ernstig zijn voor betrokkenen. Het schoolbeleid en de (te nemen) maatregelen moeten dan ook gericht zijn op het minimaliseren van grensoverschrijdend gedrag, zoals pesten, discriminatie of agressie en geweld.
Wat voor leerlingen geldt, geldt ook voor werknemers; zij kunnen alleen optimaal presteren als zij zich veilig voelen. Door het bieden van informatie, onderzoeken, instrumenten, aanpakken en praktijkvoorbeelden ondersteunt Voion scholen om een veilige werk- en leeromgeving te creëren. In dit digitale kennisdossier delen we kennis, voorbeelden en ervaringen over sociale veiligheid in de vo-sector. U vindt hier informatie, inspiratie en antwoorden op de volgende vragen:
De site met de arbonormen voor het voortgezet onderwijs, gezamenlijk vastgelegd door sociale partners.
De Arboscan-VO is het branche-erkende RI&E-instrument voor het voortgezet onderwijs. Scholen kunnen met de Arboscan-VO gemakkelijk zelf hun arborisico’s inventariseren en analyseren en daarop hun arbobeleid afstemmen en uitvoeren.
Online-tool van Stichting School & Veiligheid
Een leidraad voor hoe scholen de zorg voor veilige- en gezonde arbeidsomstandigheden kunnen organiseren.
Het Incidentenvenster-VO is een gratis registratiesysteem om incidenten en ongevallen in te registreren en beter inzicht te krijgen in de eigen veiligheidssituatie.
Een instrument dat helpt bij het voorkomen en aanpakken van radicalisering
Om scholen te ondersteunen bij hun beleid tegen agressie en geweld zijn er ook door derden verschillende instrumenten ontwikkelt.
De online tool voor antipestmanagement bevat handreikingen, voorbeelden van verschillende vormen van pestgedrag en achtergronden.
De publicatie 'Leren van incidenten' helpt u bij de inrichting van uw veiligheidsbeleid, zodat u daadwerkelijk bent voorbereid op incidenten.
In dit stappenplan worden de diverse instrumenten en diensten gepresenteerd in een cyclische aanpak.
Met deze tool kunnen werkgevers zelf checken of zij hun werknemers voldoende beschermen tegen te hoge werkdruk en ongewenst gedrag op de werkvloer.
Sinds 2016 organiseert SOML cursussen voor sociale en fysieke veiligheid intern. Dat biedt verschillende voordelen.
Op Melanchthon Kralingen krijgt iedere nieuwe medewerker een agressiereductie– en weerbaarheidstraining aangeboden.
Scholenstichting SVO|PL, met acht schoollocaties in Parkstad Limburg, heeft het veiligheidsbeleid flink aangepakt. Van een omvangrijk papieren dossier per school naar een compacte, integrale Kaderregeling Veiligheid.
Sinds 1 augustus is de Wet sociale veiligheid op school van kracht. Primaire doel is pesten tegengaan en de sociale veiligheid waarborgen.
Hoe breng je beleid voor sociale veiligheid in de school tot leven? Het Valuascollege in Venlo organiseert ieder jaar een Veiligheidsdag voor medewerkers.
Een school die veilig is voor leerlingen, is dat ook voor het personeel en andersom.
De cirkel van plan-do-check-act geeft continuïteit aan het veiligheidsbeleid op het Stanislas College
De Staat van het Voortgezet Onderwijs 2020 gaat over de trends en ontwikkelingen binnen het voortgezet onderwijs.
De Staat van het Voortgezet Onderwijs 2019 bevat trends en ontwikkelingen binnen deze onderwijssector.
Tijdens het afgelopen schooljaar zijn er 1.937 meldingen bij de vertrouwensinspecteurs binnengekomen.
In het voortgezet (speciaal) onderwijs voelt het grootste deel van zowel de leerlingen als de personeelsleden zich veilig op school.
Onderzoek naar triggerfactoren in het radicaliseringsproces