Onderwijsarbeidsmarkt
De overheid heeft regels vastgesteld voor de onderwijstijd voor leerlingen. Maar binnen deze regels is er veel speelruimte om andere keuzes te maken in de hoeveelheid, verdeling en de vorm van de onderwijstijd.
In dit kennisdossier leest u wat de huidige regels zijn rondom onderwijstijd en welke ruimte er op schoolniveau is om eigen keuzes te maken. Ook delen we onderzoeken en praktijkverhalen van scholen die in dialoog zijn gegaan over onderwijstijd en hun eigen keuzes hebben gemaakt.
Innovatielab en onderwijstijd
Vanuit het Innovatielab wil Voion scholen stimuleren na te denken over de inrichting van de onderwijstijd. In oktober en november 2022 organiseren we dialoogsessies waarin deelnemers worden uitgedaagd om verschillende denkrichtingen te verkennen buiten de huidige wettelijke kaders. Zorg dat u erbij bent!
Hoe vertaalt u de cao-afspraak over werkdrukvermindering, lestaakreductie en ontwikkeltijd naar de onderwijspraktijk? Welke ruimte is er en welke gevolgen kan deze cao-afspraak hebben voor de eigen organisatie?
Goois Lyceum voerde overleg met docenten, leerlingen en ouders om tot een inhoudelijk sterk jaarplan te komen.
Vereniging Ons Middelbaar Onderwijs (OMO) koos ervoor om per regio van gedachten te wisselen met leerlingen, ouders en medewerkers over de mogelijkheden van de nieuwe wet Onderwijstijd.
In welke mate zijn scholen bekend met, en maken gebruik van, de verruimde mogelijkheden om onderwijstijd in te vullen?
Hoe werkdruk onder leraren te verminderen en hun meer tijd te geven om zich te verbeteren, verbreden, verdiepen en vorm te geven aan onder-wijsvernieuwing?